EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Het is een snelle en effectieve behandelmethode voor het verwerken van nare ervaringen en trauma's

Bij EMDR, werken we onder meer met het maken van bepaalde oogbewegingen, waardoor u los komt van de ongewenste emoties en de automatische reacties die een (nare) herinnering oproept.

Voor wie:
Voor mensen die psychische klachten hebben als gevolg van een trauma, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf.
Maar ook nare ervaringen die je nog steeds hinderen in je dagelijkse leven zoals gepest zijn, verlieservaringen of werkgerelateerde
gebeurtenissen en andere schokkende ,schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen. EMDR kan behulpzaam zijn bij het verwerken van grote en kleine trauma’s.

Klachten kunnen zijn:
Nachtmerries
Flashbacks
Stress
Overdreven waakzaamheid
Angst en paniekaanvallen
Verbeteren van concentratie
Vermijdingsgedrag
Depressieve gevoelens
Piekeren
Negatief zelfbeeld
Schaamte of schuldgevoel
Onverklaarbare lichamelijk klachten

Duur van de behandeling
Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten maar als het om een korte ingrijpende gebeurtenis gaat kunnen mensen vaak na 3 tot 5 behandelingen weer zonder klachten functioneren, uiteraard is er de mogelijk tot langere behandeling indien dit meer tijd vraagt.

Hoe werkt het
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking en men heeft ontdekt dat het zeer effectief is. Een mogelijke verklaring is dat de combinatie van het denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht van de afleidende stimulus ervoor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd.

Voordat we starten met de behandeling volgt er een intake gesprek, daarna volgt de behandeling waarbij het beeld van de traumatische ervaring opgeroepen wordt inclusief de gedachtes en gevoelens.
Vervolgens wordt de afleidende stimulus toegediend, meestal is dit de hand van de therapeut en start het verwerkingsproces. De bedoeling is dan dat u de aandacht richt op de gebeurtenis en op de hand ,die op ongeveer 30 cm voor het gezicht langs gaat en heen en weer wordt bewogen. Na elke set wordt er even rust genomen en wordt er stil gestaan bij de veranderingen die zich voordoen. Het gaat hierbij vooral om het ervaren ,het accent niet op het praten over de gebeurtenis.

Intensief en geen bijwerkingen
Omdat het een geconcentreerde en snel werkende therapie is, is het vaak erg intensief voor de cliënt. Nadien kunt u erg vermoeid zijn, ook kan het zijn dat er herinneringen boven komen of dat u een periode wat intenser droomt .In de meeste gevallen is dit na enkele dagen weer over. De behandeling heeft geen bijwerkingen.

ervaring van anderen
Ik heb me heel lang een vat vol tranen gevoeld wat vaak op overlopen stond.Na de EMDR is dit weg.Ik kan terugdenken aan gebeurtenissen zonder dat er tranen komen. Wat je dwars zit daar kan Karin je in helpen.Misschien denk je dat het geen Trauma in hoofdletters is en dat je daar geen hulp voor hoeft te zoeken,maar dingen die je misschien al jaren dwarszitten daar kan EMDR je bij helpen. Mij heeft het in ieder geval geholpen en daar ben ik blij mee
groetjes Jolanda

De emdr-sessies bij Karin hebben me enorm geholpen om mijn traumatische ervaringen te verwerken. Vaak hoorde ik mensen zeggen 'je moet het loslaten', maar dat paste me nooit. De ervaringen zijn er nu eenmaal en boden me ook waardevolle levenslessen. Na het volgen van de sessies kan ik ze nu bij me blijven dragen, terwijl de heftige gevoelslading er vanaf is. Ik kan, met dank aan Karin, vanuit het hier en nu inmiddels kijken naar het daar en dan, zonder dat het me overmant. De ervaringen horen bij me, maar bepalen niet langer mijn gemoed.
Wat een warme persoonlijkheid ben je Karin. Door jouw invoelend vermogen wist je steeds mee te bewegen op mijn reis door mijn pijnlijke ervaringen. En alles mocht er in volle hevigheid zijn. Het voelde goed, omdat je naast je enorme empathie ook liet merken dat jij er zelf stevig onder bleef. En dat je koers hield. Dat bood mij de veiligheid om de heftige emoties opnieuw toe te laten en zo te kunnen 'opruimen'.
Dank je wel Karin voor je deskundige en empathische werkwijze!
Rian

De EMDR behandelingen zijn erg heftig maar onvoorstelbaar dat ik me in zo’n korte tijd zoveel beter ging voelen.
Ik kan nu echt op een afstand naar de naar gebeurtenis kijken zonder dat ik er nog last van heb.